adet kanının dışa atılması durumuyla oluşan rahimdeki kasılmalar ve rahimdeki dolaşımın azalması adet dönemindeki kadınlarda kasık ağrısına neden olmaktadır.
Adet; kadınlarda ortalama 28 günde bir görülen, yumurtalıklarda meydana gelen yumurtlama sonucu oluşan kanamalardır. 3-7 gün arasında sürer. Kimi kadınlar bu dönemde şiddetli ağrılar yaşarken kimisinde bu ağrılar hiç görülmez. Birçok genç kızın korkulu rüyası haline gelen adet sancıları kişilerin psikolojik, genetik ve vücut yapısına göre farklılık gösterir.
Âdet kanamasına bağlı olarak oluşan kasık ağrıları ve sancılar tıp dilinde dismenore olarak adlandırılmaktadır. Bu ağrılar genellikle adet başlamadan önce başlar ve özellikle adetin ilk günü şiddetlidir. En çok 2-3 gün sürer. Âdet dönemi kasık ağrıları kadınlarda bulantı, kabızlık veya ishal gibi sorunlara da yol açmaktadır.
Adet döneminde rahim içinde salgılanan prostaglandin adı verilen maddeler sinir uçlarını uyarır ve ağrı hissine neden olurlar. Rahim içindeki bu salgılar kusma veya bulantıya da neden olmaktadır. Bazı durumlarda rahimdeki kanın dışa atılırken geçtiği kanallar normale göre daha dar olabilir bu durumda kan kolay boşalmaz ve rahim kasılarak bu kanı dışarıya atmaya çalışır. Bu durumda ağrı ve kasık sancıları oluşur.
Adet dönemlerinde kasık ağrılarına ve adet sancılarına neden olan iki tür adet sancısı vardır bunlar tıp dilinde; primer ve sekonder olarak adlandırılırlar.
- Primer Âdet Sancısı; en sık rastlanan ve birçok kadında görülebilen adet sancısıdır. Kasıklarda ve belde kramplar halinde hissedilen bu sancılar adet döneminden bir iki gün önce başlar ve adet döneminde de sürebilir.
- Sekonder Âdet Sancısı; genellikle 35 yaş ve üzeri kadınlarda görülen bu sancılar, adet dönemlerinde oluşan sancıların yalnız âdet kanaması ile ilgili olmayıp üreme organları ve rahim içi başka rahatsızlıklarla ilgili olduğu sancı türüdür.
Adet dönemlerinde kasıklarda oluşan sancılar genellikle güçlü rahim kasılmaları nedeniyle ortaya çıkar. Rahim içindeki kanın dışarıya atılması için rahim kasılmaları normaldir ancak bu kasılmaları tetikleyerek şiddetinin artmasına neden olan bazı maddeler vardır. Bu maddeler prostaglandin olarak adlandırılır. Kasılmalar sırasında salgılanan prostaglandinler adı verilen kimyasallar rahim kasılmalarının şiddetini arttırır. Artan kasılmalarla adet donemi ağrı ve sancıları meydana gelir. Âdet döneminde ortaya çıkan bu ağrılar adet öncesi başlayıp adet dönemi boyunca devam edebilir bu durum kişinin yapısına bağlıdır.
Adet dönemi kasık ağrılarının başlıca nedenleri
- Şiddetli rahim kasılmaları
- Doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan spiral
- Rahim ağzı girişinin enfeksiyonel nedenlerle daralmış olması
- Yumurtalıkta oluşan kistler
- Genetik faktörler (Anne sancılı bir dönem geçiriyorsa kızı içinde bu sancılar muhtemeldir.)
- Soğuk algınlığı (Ayakların üşütülmesi)
- Pelvik iltihabi hastalıklar
- Rahim içindeki tümörler
- Uterus pozisyonundaki anormalliklerdir.
Adet sancılarının yanı sıra oluşabilecek diğer şikayetler; bulantı, kusma, ishal, kabızlık (Dışkıda sertlik) karın şişliği, bacakların iç yüzeyinde hassasiyet, baş ağrısı, sersemlik hissi, sinirlilik, sık idrara çıkma, karamsarlık vb. Durumlardır.
Adet dönemlerinde meydana gelen bu kasık ağrıları, sancılar ve oluşabilecek olası rahatsızlıkların artması ve hayatı olumsuz yönde etkilemesi durumunda kişi ihmalkar davranmamalı ve en kısa sürede hastahanelerin jinekoloji bölümüne başvurmalıdırlar.